mai 08, 2008

Piata imobiliara. Experti. Previziuni. Handicapati?

"Preturile proprietatilor din Bucuresti sint ridicate artificial de agentiile imobiliare, avind in vedere ca nu exista cercetari oficiale care sa arate cit ar trebui sa fie aceste valori, a declarat ieri Martin Stobbs, managing partener al brokerului de credite imobiliare Credit Link.
„Nu exista o cercetare oficiala privind preturile proprietatilor, iar agentiile imobiliare care isi iau comisioane in functie de aceste preturi promoveaza cifre care nu au legatura cu proprietatea“, a spus Stobbs.
El a aratat ca se asteapta ca in urmatorii doi ani sa se faca o diferentiere majora intre preturile pe metru patrat ale proprietatilor, in functie de localizarea acestora si de facilitatile pe care le ofera.
„Daca cineva aude ca pretul pe metru patrat este de 1.500 euro, isi imagineaza ca este la fel si in Rahova sau in alte zone periferice. Piata imobiliara din Romania este insuficient dezvoltata ca sa existe diferente de pret“, a mai spus Stobbs.
Sursa: Adevarul



Cand a inceput explozia asta a preturilor de pe piata imobiliara?
Ma voi referi in primul rand la garsoniere, apartamente case. mai putin la terenuri.
Aproximativ prin 1995 erau semne despre o oarecare crestere imobiliara. Semnele erau vagi si se refereau la o inceata si sigura crestere. Prin 1998 cred au devenit mai vizibile, evidente, pretul apartamentelor se dublase.
Aproximativ la nivelul anului 2000 se dublasera preturile la apartamente.
Din 2002-2003 a inceput insa adevarata petrecere : o garsoniera care din 1997-1998 costa 8000 de USD ajunsese la 25.000 Euro.
In prezent costa circa 100.000 Euro.

Piata imobiliara din romania? o gluma proastra, tipic balcanica de un umor negru cu specific miros ciobanesc : mici firme in apartamante conduse de oameni care nu stiu nimic despre domeniu, cu o putere de intelegere si adaptabilitate lipsa.
In fapt? 1 sau 2 dobitoci care nu puteau sa devina soferi de taxi si alegeau singura optiune valabila : facem o societate, declaram punct de lucru/sediu social si camera de zi garsoniera sau apartamentul matushii, punem un banner (urmeaza ca mai tarziua sa futem si un site ca se poarta), angajam o dobitoaca si inca 1 cioban pe singurele criterii specific romanesti : sa ceara cat mai putini bani ca la o adica da-o in pizda ma-sii mai si mananca, bea o cafea sta la caldurica. nu conteaza ca femeia habar nu are, ca nici noi ca "patroni" nu avem ce sa o invatam. conteaza ca vrea putini bani si atat. Rentabil spun unii. Incomprehensibil pt voi spun altii.
Bun, avem firma, ne tragem o contabila (plm oricum nu decontam nici o mue), luam o angajata descrisa mai sus (daca gasim una buna si prostuta din afara bucurestiului cu reale abilitati felationiste e si mai bine, lovim 2 pietre cu un singur iepure, ziua angajata vb cu clientii, noaptea dam o buca), facem rost si de dobitocul de mai sus care sa impuna prin gabarit, sa sperie clientii impertinenti, o canapea, 1 birou, 2 fotolii (schimbam mobila in casa cu ocazia asta zice nevasta), daca facem rost si de un calculator e beton (impune, plm oricum nu lucreaza nimeni pe el, insa da bine in birou). Gata? 3 tablouri idioate pe pereti, un filtru de cafea si daca vrem sa exageram punem si termopane si usa de fer.
Beton. am facut investitia, am gandit firma, suntem pregatiti sa rupem piata : dam anunturi in 2, 3 ziare alegem ceva clienti si vedem cum ii intepam de un comision cat mai mare.
Etica profesionala? Cunoastere a pietei pe care desfasuram activitatea, notiuni elementare de marketing si management? e pula. ce suntem la televizor?

Insa ca tot veni vorba de WCvizor, ce se intampla acolo pe sticla?
Eheheh, lucram la un alt nivel acilea : aducem in emisiuni de stiri, diferiti "experti" ai pietei imobiliare (in realitate colo niste amarati de "patroni" sau "agenti imobiliari") care o dau de gard cam din a.d. 2000 cu diferite "previzuni" cretinoide, analize, explicatii:
-pretul actual al imobilelor este "umflat sau mentinut artificial". WOW, kiar le place expresia asta. Adicatele cum pizda matii de dobitoc vine asta?

Cererea e mare, oferta e mica.
Putini vand putinele apartamente existente, multi vor sa cumpere apartamentele si asa putine pentru cati locuitori are acest oras de cacat....si nu numai.
Ma refer acum in principiu la capitala, insa cam in toate orasele minunatei noastre tari, situatia este asemanatoare, poate doar nivelul sa difere. Considerati bucurestiul ca o imagine extrapolata a intregii tari.

100 de oameni dintr-o localitate vor sa cumpere mancare, in piata sunt numai 3 oameni care vand mancare pentru maxim 30 de oameni. Ghici cine va dicta pretul mancarii. Cam asa este si cu apartamentele la noi.

Si uite asa i-am ascultat noi pe dobitocii aia de pe sticla care prevedeau prabusirea pietei imobiliare an de an incepand cu 2000. Tot o sugeau precum niste tarfe profesioniste dintr-un bordel olandez : ca preturile vor scade, ca piata se va prabushi, ca nu este asta pretul real (plm de cretini, asta alta sintagma inexplicabila).
Si in timpul asta? super ipocrizie sau doar prostie? rea intentie sau cretinism?
Pentru ca in timpul asta preturile cresteau fulminant, se dublau, se triplau, ajungeau pe noi culmi inca nedescoperite.
Insa ei, experti aceste gaoaze inetelectuale nu se lasau : sticla, ziare, internetul este umplut de emisiuni, dezbateri, analize, cercetari, previziuni.
Insa nici piata nu se lasa si uite asa de a dreaq tot crestea precum o maciuca iesita din apa rece si aruncata in gura unei curve pe centura.
Si unde s-a ajuns? Vb de euro acum :
well, un apartament de 2 camere 150k, 1 garsoniera 100k , apartament cu 3 camere 170-200k, despre 4 camere nu mai vb.
Terenurile? kiar mai bine : zone limitrofe au plecat de la 1 milion hectarul si au ajuns la 400 euro metru patrat.

Vazand insa ca piata imobiliar contrazice ani de zile flagrant aceste minunate minti, au schimbat strategia, s-au sucit precum masa cand ii aratai 100 de dolari dupa ce tocmai o daduse sus si tare ca nu e tarfa : preturile cresc, piata imobiliara va suferi explozii de pret. Cam de cand a inceput acest nou curent la 180 de grade opus? cam de 1 an de zile.
Well, aici sunt 2 probleme de ridicat :
1. dragi dobitoci, v-a luat cam mult timp sa intelegeti ca preturile pe piata imobiliara...kiar cresc. Dupa 7 ani de zile minim ati inteles si voi treaba asta? Felicitari si la mai mata. (kiar acum unde s-au ascuns tampitii care sustineau contrariul pana acum ceva timp?)

2. cu ce ocazie a survenit aceasta schimbare radicala de opinie profesionista? Hmm, as inclina sa cred ca de abia acum piata imobiliara s-ar putea stabiliza, ar putea stagna si indraznesc sa spun ...poate kiar va scade. Nu mult...insa un 10% cred ca
s-ar putea accepta in viitorul apropiat. Cand? cam in urmatorii 3 ani, cred ca piata imobiliara va stagna iar in acest timp ritmul de crestere se va incetini vizibil.

De ce?
Ca se vor construi destule apartamente pentru ca oferta sa echilibre cererea?
Cretinitatea asta cu "construirea de noi apartamente, la preturi derizorii"?
Ahahaha, sper ca nu ati inghitit-o pe asta.
In nici un caz dragilor, ceva studii statistice arata ca daca s-ar respecta (ceea ce nu se va intampla, stati lishtiniti) toate proiectele incepute, cam in 33 de ani fara nici un fel de crestere demografica, s-ar putea echilibra balanta dintre cerinte-ofertare.
Insa nu toate proiectele se vor respecta ca termene, nu toate se vor finaliza, cresterea demografica va exista si....cel mai important : PRETURILE PENTRU NOILE IMOBILE NU SUNT IN NICI UN CAZ ACCESIBILE

majoritatea proiectelor din domeniul imobiliar ce promit noi apartamente la standarde occidentale, nu stau in picioare macar la o analiza superficiala :
-o garsoniera costa acum cam 90k-100k euro. In reclamele cu noile cartiere (in fapt 1-3 blocuri...ale dreaq cartiere mici mai sunt) apar la pretul de 50k-70k euro, strict departajate pe grade de impertinenta). Cand vrei sa o cumperi....ai mici surprize : pretul este fara TVA, se platesc si partile comune ale imobilului (plm, cumperi si cota parte din scara, intrare imobil, uscatorie, casa liftului), cumperi si loc de parcare cam cu 10k de euro, mai adauga taxe, acte, alte optionale si ajungi cam pe la minim 100-120k euro grasoniera. adica ceva mai scump decat in austria, ungaria, polonia, germania, italia. Sau apropiat ca pret...raportat insa la un salariu mediu pe economie de 5-10 ori mai mic? Cu o piata a celorlalte produse mai scumpa decat in tarile amintite? Ca deh, tre sa cumperi casa, dar din nefericire spre pizda ma-sii tre sa mai si mananci, sa te imbraci, sa cresti copii si multe altele. Astfel incat din amaratul tau de salariu iti mai ramane o pula de platit pentru achizitionarea imobilului.

Apropos de noile cartiere : cam ce pizda mamii voastre dimensiuni are un cartier? nedefinit stiu, insa asa ca idee....CARTIER? de ce plm nu l-ati denumit oras sau continent ca nu mai aveati mult.
Si dupa ce ca sunt al dreaq de mici in proiect, nici macar nu exista in realitate :
majoritatea sunt niste simple gropi actuale care promit un rai pe pamant viitor. preturi mici, protectie, dotari, servicii de curatenie, sanatate.
Insa asta in proiect, ele existand acum doar la nivel de afis facut pe computer cu zambete fericite ale unor cretini. Facem afisul al o rezolutie mare, futem un banner pe internet, 2 bannere la intersectii, facem un birou in cora unde afisam si o macheta si gata afacerea : vindem totul din stadiul de proiect si daca eventualii cumparatori se roaga cu indeajuns de multa daruire vor obtine vreodata cu ceva costuri suplimentare si imobilul pentru care au platit. Daca nu? da-i in pula mea, dam faliment, lasam groapa si bannerele si cu banii astfel castigati prin afaceri ne caram intr-o tara calda si ne trimitem plodul la studii in state. foarte simplu si eficient.

Revenind la agentiile imobiliare si la lipsa lor de profesionalism de care aminteam ceva mai inainte? de orice urma de etica si de bun simt.
Sunt multe de spus : anunturile pe care le dau in ziare si pe internet sau alte mijloace de raspandire ainformatiei, sunt niste minciuni nerushinate. Desi conform legislatiei in vigoare si termenilor si conditiilor teoretice ar trebui sa isi asume raspunderea pentru veridicitatea informatiilor publicate.
Insa in nici un caz, romanul este destept spun ei (adica hotz, asa se traduce acum notiunea, pentru romani hotz = destept sau descurcaretz. reciproca este valabila), inventiv : dam anunturi la misto, cu apartamente inexistente la preturile publicate, deoarece asa agatam dobitocul. cand suna la noi si intreaba despre garsnoiera de la et. 1 la 50.000 euro in tineretului spunem ca de abia s-a vandut. in realitate nu s-a vandut...nici macar nu a exista vreodata. insa daca tot s-a intepat si a sunat, ii oferim o alta garsnoiera la pretul de 100.000 euro la etajul 10 intr-o zona rau-famata.... SIMPLU SI EFICIENT. merge de fiecare data.
Imi aduc aminte cand vroiam sa cumpar o garsoniera. In publicatia respectiva de anunturi (anuntul telefonic daca nu ma insel), anunturile erau numerotate.
Am sunat de la numarul 1 la numarul 330 si nu am dat macar de un singur anunt real. Toate garsonierele din anunturi se vandusera deja spuneau agentii imobiliari. Te juri pe mamica ta? intreabm eu cu candoare.
Cand mortii tei s-au vandut ca este 9 dimineata, anuntul l-am cumparat de juma de ora si este de azi...s-au vandut cateva sute in 30 de minute? S-au vandut de ieri imi raspundeau unii mai impertinenti. Problema era ca eu aveam si anuntul de ieri si acele garnsoiere nu erau la vanzare ieri. Ma rog, stiam care e adevarul, ma prinsesem de facatura insa vroiam sa vad daca macar au tupeul sa imi recunoasca acest lucru. Cativa au facut-o plictisiti de intrebarile mele.
Schema e sa suni la ei, odata ce te-au agatat incearca sa iti bage pe gat alte oferta sub pretextul ca super oferta din anunt...tocmai ti-a scapat printre degete.

De comsionul perceput ce sa mai zic, ca si de servicii in ansamblul lor : 3% comision. Pentru ce? pentru nimic. Nu te ajuta cu actele, nu au habar macar ce sa faca, nu iti fac reclama la proprietate, nu iti ofera servicii de consultanta, nu platesc impozite pentru comisionul perceput si tot asa.



Sfatul meu pentru antreprenori, experti si agenti imobiliari?
Muriti incet din proprie initiativa.

Niciun comentariu: