mai 07, 2008

War. War never changes.

Va este cunoscuta replica? Probabil nu.
La un moment dat in Basic Instinct 1, tarfa mea blonda preferata avea o replica " it's aprivate joke, asshole", cand la interogatoriu, desfacea picioarele de i se vedea pasarica....iar procurorul grasutz asuda din plin.
Asa si cu acest "WAR. WAR NEVER CHANGES".
Este o replica dintr-o capodopera, din cireasa dupa tortul numit computer games : FALLOUT.
Un joc ce are ca subiect viata intr-un mediu postapocaliptic, ceva ani dupa un razboi nuclear.
Insa nu despre jocuri vreau sa vorbim. Asta, am zis-o asea, ca sa vedeti ca sunt baiat ce a cutreierat multe paduri.

War. War never changes :
imi place istoria. cu cat este mai veche cu atat este mai frumoasa.
Sa poti sa descoperi pentru prima oara, sa inkipui, sa faci posibile conexiuni intre evenimente aparent fara legatura, consumate acum mii sau sute de ani. Presupuneri argumentate, rationamente, exercitii de imginatie, deh, ce sa zic, eu inca am ramas la varsta cu cai albi, cosanzene si alte asemenea.
Imi aduc aminte de o scena din 5-th element, cand fiintza suprema (aka mila j.) cauta intr-un computer "war". Va aduceti aminte de multitudinea rezultatelor si de foto, explicatii...etc?
Ati cautat vreodata pe net, wikipedia spre ex : WAR.
Avem de toate : mari, mici, mondiale, regionale, scurte, lungi, "drepte", "sfinte".
Avem eroi de cele mai multe ori care sunt legati de acest eveniminte, sarbatorim unele, ne uitam la tv la altele, citim carti si articole despre ele.
Intr-un fel sau altul marcheaza si definesc toata istoria umanitatii, ca un sirag de margele de toate dimensiunile, de toate marimile si culorile ce traverseaza erele.
si pe care, aidoma obiceiurilor din lumea salciilor plangatoare, as fi foarte fericit, daca multi dintre cei ce auinceput razboaiele si l-ar baga in cur. siragul. de multiple ori. si as ascuti unele "margele".

Citeam acum despre epoca bronzului. Nu are importanta insa acest lucru, deoarece orice epoca ai citi, orice eveniment, orice zona te-ar preocupa, ...razboiul este omniprezent. Planeaza asupra tuturor oamenilor, regiunilor, timpurilor, claselor sociale.......ups. nu prea.

A fost el motorul civilizatiei? Calculatorul spre exemplu a fost folosit la inceput in scopuri pur militare. Si acum cele mai avansate au acelasi scop.
Sau roata....a fost prima oara intrebuintata la primitivele arme de asalt.
Tehnologia de prelucrare a fierului...a fost imbunatatita nu pentru a face pluguri mai bune ci pentru a face arme mai ascutite, mai taioase, mai rezistente, mai usoare, mai elastice.
plugurile nu sunt de foarte multe feluri sau masinile de tesut, sau alte aparate, utilaje de prelucrare a pamantului...in schimb arcuri aveam de toate dimensiunile si formele, preturile ...la fel ca si sabiile, scuturi, coifuri, sageti, zale, armuri.

Ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi fost nici un razboi, sa presupunem acets lucru prin absurd : nici un razboi pentru 1000 de ani sa zicem. Suprapopulare?
Este un rau necesar acest fenomen? Nu am fi inaintat pe scara evolutiei fara el?
Oare cati Einstein au murit in acest razboaie inainte sa fi ajuns genii? Inaintes a se fi dezvoltat? Cati dintre cei morti ar fi putut sa dea omenirii, civilizatiei, umanitatii CEVA. In loc sa moara de mana unui dobitoc cu 1 sageata si o tinta mai buna.
Am fi suferit acum ca nu avem pe cine sa celebram>? cui sa ridicam statui si pentru care sa facem filme? sa scriem poezii si sa dam nastere unor capodopere mai mult sau mai putin literare?

Razboi : Conflict armat (de durată) între două sau mai multe grupuri, categorii sociale sau state, pentru realizarea unor interese economice şi politice;

Scopul.Motivul? in cvasunanimitatea cazurilor, banii, bogatia, indiferent de forma : comori, pamant, animale,
sau
puterea : politica, economica in stransa legatural in interdependenta cu prima.

Ambele motive in relitate sunt in concordanta. Banii dau putere si invers, pamnturile insemnau bani, comorile....etc.

Initiatorii? Promotorii.? elitele dragilor, sociale. de "mai marii", de "luminatii si cinstitii nostri conducatori". (sa nu imi dati exemple jalnice de 3 rascoale pornite de tarani. studiati cu atentie si veti vedea ca astia, saracii au fost manevrati din umbra de aceasi clasa sociala, bani, puetere, vreun nobil scapatat, vreo organizatie oarecum secreta, vreun alt muist dat la o parte de la guvernare. altfel, fara spirijinul lor...si-au spupt-o saracii revolutionari-rasculati etc". De ce au pornit ei, dragutzii, vreun razboi sau altul ? pentru binele dobitocilor care mureau ca tampitii pe campu de batalie in timp ce liderii se jucau cu piese de lemn pe harti frumos colorate? Foarte multi stiau ce ce intampla in razboiul "condus", dintr-un castel, intr-un fotoliu comod, prin ceva mesageri de pe front. putini aia care se plimbau cu ostasii mancau cu ei, inghetau cu ei, luptau alaturi si...nu despre astia vorbesc. Mai bine spus, nu in special despre astia.


Care este ideea ma intreb eu in prostia mea? mancau mai mult, mai bine? aveau mai multe femei de futut? Sau isi bagau aur in maciuca? Le trebuia atat de mult pt asta?

CARE ESTE DOMLE IDEEA? DE CE? Daca X i-a luat satul lui Y plm, Y sa zicem ca isi vroia satul inapoi, vezi maciuci asta era razboi Drept, din punctul de vedere al lui Y. Pai du-te tu bagami-as pula in mata X si Y si bateti-va ma, omorati-va,...dar de ce implicati "de buna voie" si alte mii de oameni? sau zeci sau sute sau milioane? copii, femei..DE CE?
Familia ta de conducator, este de asemenea trimisa in primele linii?
Copii tai sunt si ei "behind enemy lines"?
Mananci si tu la gamela?
Sau te joci cu piese pe harta?

Niciun comentariu: