mai 01, 2011

Versus

Intel vs amd, ati vs nvidia, praslea vs merele de aur, cola vs pepsi.
Povestea?
Lunga, plictisitoare si inteligibila doar printre randuri citita.
Eterna dilema : harap-alb sau calul?
Totul se ascunde sub o retea extrem de bine pusa la punct de marketing, acronime cretine si beculete. O munca minutioasa, bine pusa la punct, o strategie machiavelica pe care putini o vad.
Citesc si lucrez cu compuri de vreo 17 ani.
Extrempc, gamesover, anandtech, overclockerz, guru, johnny, toms hardware, chip, you name it.
In ultimul timp (de vreo 1 an si jumate) am pierdut contactul deliberat pt ca am inteles.
Nu urca muntele decat cat sa iti dai seama de inaltimea sa. Din varf, nu poti sa vezi muntele.
Imi aduc aminte de mmx, cyrix, via, amd, ati, western, maxtor, tnt2, savage, cirrus logic, riva, matrox G200 - 400, 166 WOW viteza enorma 233, wow si mmax, s3 trio v64+, s3 trio 4mb, banshee, k5, AT, quantum, 3dmark optimizat quake, optimizat nvidia, onion si rahaturi etc.
Ideea?
Simplu : nu a exista niciodata un salt cu adevarat. diferentele sunt de cateva frame-uri, de3-5%, de cateva grade, de cateva miimi.
Vrei un salt cu adevarat? Lasa-l in pace pe moore sa se odihneasca lishtinit si sari vreo 5 ani in viitor.
Dar mai exista pret, caldura degajata, fiabilitate, pastila imbracata, gusturi, usurinta montare, instructiuni, calitate, garantie, cache l1, l2, l3, etc.
Nu a exista niciodata in istoria ultimelor 15 ani sa zicem, sa citesc despre placa video care depasea competitorii cu 80% performante, despre procesorul concurentei, fiind de 3 ori mai rapid, mai rece, despre memoria cu latente de 2 ori mai bune...toate astea la un pret compatibil, apropiat, accesibil, comparabil.
Marketing.
Apoi? Acronime si beculetze : pci-agp performante TEORETICE cu pana la 50% mai bune.....pana la 50% inseamna si 0.0000001%.
agp-agp4x...la fel. agp8x....la fel. pci-e....la fel
single channel -dual channel performante incomparabile!!!
SUFLETUL!!! 2, 3 %???
Schimbare socket-uri de dragul vanzarilor, schimbare platforme de asemenea, schimbare standarde nestandardizate si neacceptate care dau nastere standardelor diferite, adicatelea nu mai sunt standarde.
Asociatii de firme care emit alte standarde doar putin diferite cat sa fie incompatibile si sa te oblige sa mai cumperi ceva, sa mai schimbi ceva, sa mai bagi niste bani.
Si aceasta este ideea din spatele tuturor mashinatiunilor existente in domeniu acesta....si nu numai : B A N I I !!!
Makes the world go fuckin' square.
Imbunatatirea si folosirea artificiilor pentru a mai zmulge ceva dintr-o tehnologie deja invechita moral si care nu poate fi schimbata pentru ca implica niste costuri extraordinar de mari si nu ar fi profitabila. Linii intregi de asambalare, fabrici, nu pot fi efectiv aruncate la gunoi "peste noapte".
Daca exista solutii alternative? bineinteles...insa repet : costurile nu se justifica.
Exista solutii alternative in domeniul automobilistic, de asemenea. Insa....iar intervin costurile.
Dar de ce atatea "versus" in ultimul timp, peste tot in jurul nostru? Sunt teste care compara caprele cu alte capre : care are sanii mai mari, care e mai desteapta, mai bogata, mai rapida, mai scumpa, mai excentrica, care da mai mult lapte per unitate furajat, care curata mai bine, care dureaza mai mult, care are capacitate mai mare...de ce?
In functie de trustul din spatele acestei eterne povesti, veti putea vedea si cine va castiga : vrei sa vezi daca BMW este mai bun? Pleci de la o prejudecata si tot ce vezi tinde sa iti confirme acest lucru.
E clar BMW e cea mai buna masina existenta, nu poti trai fara ea si ti se da de inteles ca pamantul efectiv nu te mai suporta daca nu o ai. Cum te poti trezi fara BMW? Cum poti sa futi macar neavand BMW, cum poti manca, cum plm te poti caca linistit din moment ce nu posezi BMW.
Situatia se schimba putin cand devii admirator Mercedes...pentru ca de asemena te agati de o expresie, un cuvant, un test, un specialist, o publicatie, o emsiune : CLAR DOM'LE, asta imi confirma prejudecata mea de cacat, privitoare la ceea ce credeam io ca e mai bun...in concluzie este o publicatie buna si o cititm.
Ajungi sa vezi, citesti, doar ceea ce este in acord cu parerile tale. Respingi, in consecinta, tot ceea ce te contrazice. Nu mai ajungi sa cauti adevarul, sa citesti pentru a il gasi. NU! Il stii deja si nu vrei decat sa ti se confirme acest lucru.
Daca pleci de la o idee preconceputa, tot ce vezi tinde sa iti confirme parerea ta.
Daca tot ce ai este un ciocan, toate lucrurile din jur par cuie.
In subconstient iti cauti argumente pentru a respinge opinia ce nu este conforma cu prejudecata ta, iti pierzi obiectivitatea.
BOULE!!! : e cumparata. Inlocuieste "X" cu orice firma si iti vei da seama ca aia  vand cacaturi, pentru profit. Nu ii intereseaza de tine, ii intereseaza banii tai.
Toate companiile au nevoie de fani, de cumparatori, de propovaduitori dobitoci si platiti, agitatori care sa transmita ideile lansate. Exista si dobitoci care fac asta neplatiti, de acord cu voi, insa astia nici macar nu merita luati in calcul.
Data viitoare, cand iti mai lauzi masina, tv-ul, societatea de asigurari, gandeste-te la asta.
De cate ori nu v-ati "certat", contrazis cu privire la care e mai buna : pur sau axion, bmw sau mercedes, ati sau nvidia. plm, ganditi-va putin : luati de la vreunul ceva bani cu privire la asta? Va facea nvidia vreo reducere pentru aceasta cruciada cretinoid-gratuita?
Puteti extinde ideea de dragul deschiderii okilor larg inchisi si in materie de Sony vs Panasonic, Ariel vs Tide, ccd vs dat.

Kti.

Niciun comentariu: