februarie 25, 2010

Cautam justitiar

Eu personal, continui sa cred ca cel mai bun lucru in legatura cu Avatar, este filmuletzul celor de la Happy Fish :

Despre "scrierea miscarii", cum o intitulau la sfarsitul secolului 19, fratii Lumiere, s-au scris si se vor mai scrie mii de pagini, carti, se vor face site-uri, emisiuni si multe altele fara a se epuiza subiectul.

Din punctul meu de vedere, cinematografia este o oglinda a societatii, reflectand timpul, dezvoltarea, evolutia, cultura sau incultura ei, mizeria ori virtuozitatea specifica.
Si, mai presus de toate, evolueaza din anumite puncte de vedere si involueaza din altele.

In ultimul timp insa, sunt siderat de explozia de rebuturi a la holiud :
remake-uri, sequel-uri, adaptari, noi adaptari, ecranizari, noi ecranizari, mindless B action movies, horror tampite, zeci de productii cinematografice cu erichete absolut naucitoare "action-horror-sf-love-comedy movie" ori "love-comedy-romantic-thriller".
Cum spuneau inaintasii nostri, in bataie de joc "capa, groaza, dragoste si mister".

Nu mai conteaza ideile, dialogurile, intriga, actiunea, nu mai formeaza curente si ideologii, ci doar se lauda cu buget (de parca ar fi o mandrie sa cheltui bugetul pe 5 ani al unei tari din lumea a III-a, exemplu romania, pt a scoate un film mediocru in cazul fericit), cu tehnologii 3d, cu beculetze, cu sanii siliconati ai unei noi actrite fabricate peste noapte, cu star-uri care dezamagesc, cu regizori cretinoizi si marketing puternic.
Sa nu ma intelegeti gresit, nu toate sunt proaste. Insa majoritatea se pot mandri cu aceasta calitate.

Ultimul astfel de eveniment "Avatar", mie personal nu mi-a spus nimic in comparatie cu un Shawshank Redemption, Snatch, Schindler's list, Fight club, Se7en, Forrest Gump, Leon sau multe altele.
Si totusi, succesul sau este remarcabil si striveste toate topurile existente. Ingrijorator.

Filmul nu este rau insa este departe rau de a fi vreun clasic. Nu spune nimic nou, inafara de efecte, posibilitati ecranizare 3d, luminite si culori vii.

Filme mult mai bune sunt trecute cu vederea si, in fct de ce promovam ca societate, ne va marca viitorul si valorile. Beculete si marketing promovam, de asta vom avea parte.

Ieri am vazut Terminator 3 Salvation : rar am vazut film mai prost, mai inconsistent, mai plin de clisee. Slab la maxim, gol, vid extrem.
Ala bun, salveaza lumea batandu-se, la sfarsit, cu ala rau. Mai stiu doar 100.000 de filme la fel.

Dar, sa revenim la subiect.
V from Vendetta, daca nu ati vazut filmul, este timpul sa reparati aceasta lipsa.
Eu voi presupune insa ca l-ati vazutara.
Si ca l-ati si inteles, trecand peste partea cu Bum-Bum, masti a la Guy-Fawkes, cutite a la Cae Indru si karate Ciki Cian.

Au aparut, in ultimii ani, din ce in ce mai multe filme de acest gen : "X se razboieste cu sistemul corupt, nedrept, opresiv, un sistem care actioneaza in sprijinul spalarii rapide si eficace a creierului consumatorului.
Un alt exemplu ar fi "Law abiding citizen", un film bun cu un sfarsit prost, comercial, un sfarsit care calca in picioare tot fimul si, dupa cum se stie, sfarsitul da valoare operei, de cele mai multe ori.
Si, nu in ultimul rand "Boondock Saints 2". continuarea unui film bun cu acelasi nume dar alt indice, de prin "99.

Acest tip de filme, zugraveste in opinia mea, oare o tendinta a populatiei si are un oarece mesaj subliminal "treziti-va dragilor, despre voi este vb"!?
In fapt, nu cred ca suntem prea departe de atmosfera futurista din "V from Vendatta", cu siguranta nu de sistemul social din "Boondock Saints", ori de sistemul juridic gaunos afisat de "Law abiding citizen".
Poate se simte totusi nevoia unui Batman, a unui Dark Knight, a unui nou Superman (varianta cu chilotei rosii luciosi peste pantalonasi albastri, pelerina si freza Cristopher Reeve like, fiind cu siguranta cazuta in desuetitudine)

Conceptul insa s-a dezvoltat : eroul, este un om obisnuit, satul de magarii. Nu are super puteri, nu este fiul Soarelui si nepotul Lunii, nu a fost crescut de lilieci ori tauri comunali, nu are chilotei peste blugi si nici nu vede prin pereti.

Nope, este un om normal, pus in situatii extreme si obligat sa se comporte eroic, determinat de pozitie, de starea de fapt.

Nu mai asteptam Super Omul altfel spus, noi suntem super oamenii, doar sa ne punem in cap treaba asta sau sa ne ajunga cutitul la jugulara ori rabdarea la maxim. Hermes Trimegistul ar fi pus de un bairam la treaba asta chiar daca mesajul sau, este receptionat cu oarece intarziere.

Insusiri extraordinare, iesit din comun, in situatii limita. Nu ajutor divin si Super Eroi cu insusiri speciale ca si cum noi am fi toti lipsiti de oarece haruri (ok, nu se pune vazutul prin pereti, zburatul la inaltimel cu pelerina in vant si determinarea cutremurelor).

Toti suntem de acord ca multe sunt gresite, ca ceva trebuie schimbat ca avem nevoie de un hei-rup, de un efort comun, de sfortari supra-omenesti, toti suntem de acord ca "asa nu e bine".
Oarece dificultati avem la categoria "ce facem, ce schimbam, cine schimba, cand", in rest insa stam bine. Macar am constientizat, este un inceput.

Faptul ca sistemul judiciar in romania ori aiurea, este gresit, este un lucru dovedit. Tampit sau orb sa fii, sa nu vezi asta.
Din nefericire ne-am impacat, unii, cu "asta e si altul mai bun nu avem si nici nu stim sa facem", cu precedentul, cu "obisnuinta este a doua natura".

Multi am vrea sa avem un Boondock Saint in the hood, pana atunci insa ne masturbam intelectual la filme si la actiuni savuroase cu arme albe si praf de pusca.

Citeam deunazi, intr-un ziar ca X-ulescu, recidivist, condamnat de 2 ori la viol, ultima data pentru 12 ani, tocmai a iesit din puscarie si s-a reapucat de ce stia el mai bine : viol.
Fusese condamnat in 1994, recidivist fiind, la 12 ani de detentie. Luna trecuta a mai comis cateva fapte de gen.
Intrebarea era "ce plm cauta asta pe strada la inceput de 2010, daca el a fost condamnat la 12 ani in 1994?"

Cine i-a dat drumul si de ce? Se indoieste cineva ca ala, iesit de la "re-educare si re-integrare sociala in cadrul clubului de dans artistic Jilava", va face altceva decat sa violeze, sa fure, sa talhareasca sau sa omoare?
Sincer, este cineva atat de lobotomizat, incat sa isi inchipuie ca asta iesit de la tzuhaus, parnaie, gros, racoare, bulau, pripon, puscarie, se va apuca frumos de munca de la 8 la 16? Probabil va termina liceul si se va extenua in plata impozitelor, salam la hartie, paine cu ceapa si purtari civilizate? Eventual ajutat batranele sa traverseze strada, drumuri regulate la biserica, familie si copii, gradinite si rate la masina de spalat?
Sunteti tampiti si nici macar nu va faceti vasectomie?

Dupa 5, 10, 15, 20 de ani de parnaie, il vedeti pe Gigi Nasolul, mare cutitar, recuperator, violator si sechestrator de persoane, facand cariera in materie de vanzari la alimentara?

Articolul meu, ar putea fi gresit interpretat ca indemnand la ura rasiala, sociala, xenofobie, rasism sau multe alte asemenea etichete gresit aplicate.
Nu asta este.
Legea talionului insa nu era chiar o conceptie gresita. Validitatea ei este dovedita de actuala stare sociala, in special pe plan juridic penal, pe planul precedentelor : violatori eliberati pt ca nu prezinta pericol social, talhari cercetati in stare de libertate si care nu au mai fost gasiti niciodata, ucigasi inchisi - eliberati - ucigand - inchisi - eliberati si cu noi crime la activ.

Se poate demonstra ca o situatie este valida prin demonstrarea faptului ca acceptarea siutatiei contrare, opuse, ar fi aberanta.
Poate nu este drept ca un ucigas sa fie inchis pe viata.
Este insa "mai drept" sa fie eliberat pt a putea ucide si a doua oara?
Sau a treia oara?
Asa este mai uman, mai drept, mai civilizat?
Fata de cine?
Pe cine protejeaza in fond societatea, pe mine X anonim platitor de imposite sau pe Y anonim, ucigas cu simbrie? Ii luam taxe si accize pe numarul de victime?
Stabilim impozit pe infractiuni?

Domnii procurori, judecatori, ministri de justitie, teoreticieni ai dreptului penal, sustin ca este posibil ca o persoana avand comportament infractional, sa poata fi reeducata si reintegrata in societate.
Si noi suntinem ca este posibil.
Insa putin probabil.
Posibil este ca sa avem si 3 oua, insa este de asemenea putin probabil, majoritatea ne multumim cu 2. Desi sunt unii care se multumesc si cu mai putin.

Ciarls Bronsom

Niciun comentariu: